URZĄD GMINY BRODY
ul. Stanisława Staszica 3
27-230 Brody
woj. świętokrzyskie.
Wt-Pt: 7:15 - 15:15
Top Chef - finał konkursu |
Wpisany przez Mariusz Zawłocki |
czwartek, 16 listopada 2017 12:03 |
W piątek, 10 listopada w restauracji „Oczko" odbyło się podsumowanie konkursu kulinarnym Top Chef – młodzieżowy szef kuchni. Dwie drużyny ze szkoły w Krynkach, zdobyły ex aequo pierwsze miejsca i otrzymały cenne nagrody rzeczowe. W ramach projektu zorganizowano pięć konkurencji mających na celu przygotowanie i prezentację dań regionalnych: zup, potraw z kurczaka, sałatek oraz ciast. Uczniowie szkół podstawowych z gminy Brody tworzyli sześć trzyosobowych zespołów. Najmłodsi z nich mieli 10 lat. Chętnych do uczestniczenia w projekcie było tak wielu że trzeba było przeprowadzić losowanie. Pierwsze miejsce w konkursie (48 punktów) zdobyły drużyny pod przewodnictwem Julii Sikory oraz Piotra Adamusa ze Szkoły Podstawowej w Krynkach. Jeden punkt zadecydował że nagrody rzeczowe za drugie miejsce odbierali kucharze: Pola Imielińska (S.P. w Brodach) i Piotr Piotrowski (S.P. w Dziurowie). 45 punktów i trzecie miejsce wywalczyły drużyny pod przewodnictwem Amelii Żaczek z Adamowa i Klaudii Miliczek ze szkoły w Lubieni. Róża z ogrodu pani wójt W trakcie konkursu, dzieci świetnie poradziły sobie z kuchennymi wyzwaniami. Wykazali się umiejętnościami w przygotowywaniu potraw, którym nadawali wymyślne nazwy: „nacinany zalew w Brodach", „piersi Brodowianek pod pierzyną", „zwinięty asfalt sołtysa z Wąchocka z owocowa niespodzianką", „placki Jacki Pan Karwacki", „róża z ogrodu Pani Wójt Gminy Brody", „świętokrzyska zupa na kaca", „brodzki zawrót głowy", „drożdżowiec Baby Agi", „szarlotkowe dzieciństwo". Jury w składzie: Wiesława Wójcik – prezes Stowarzyszenia „Brody Nad Kamienną", Elżbieta Bednarczyk – szef kuchni w restauracji „Oczko", Tomasz Budzyń – radny oraz właściciel masarni w Krynkach, miało trudności z wyłonieniem zwycięzców. W podjęciu decyzji pomagali im doradcy: Marzena Bernat – Wójt Gminy Brody, Dorota Bernat – członek zarządu stowarzyszenia „Echo Adamowa", Dariusz Bednarczyk – właściciel restauracji „Oczko", Nina Milanowska – dyrektor szkoły w Brodach, Stanisław Wrona – Przewodniczący Rady Gminy w Brodach oraz radni: Tadeusz Bernaciak i Leszek Sarna. Pół miliona z UE Salę bankietową zapełnili goście: młodzi kucharze wraz z opiekunami, sponsorzy akcji oraz dyrektorzy szkół współpracujących przy projekcie. „To, że się spotykamy w tak licznej grupie świadczy o dobrej współpracy Urzędu Gminy Brody ze wszystkimi stowarzyszeniami" podsumowała pani wójt Marzena Bernat. Stowarzyszenie „Brody nad Kamienną" zrealizowało konkurs dzięki dotacji Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Świętokrzyskiej ze środków Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2014-2020. Zdzisław Zwoliński – prezes Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Świętokrzyskiej powiedział, że gmina Brody na rózne projekty wykorzystała prawie pół miliona z Europejskiego Funduszu Rolnego – Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie. Dzięki temu stała się przykładem skutecznego wykorzystywania środków unijnych. W spotkaniu uczestniczył także Tomasz Margula – Przewodniczący Rady Powiatu Starachowickiego. Ciekawym punktem programu był pokaz kulinarny w wykonaniu Marcina Szachowicza i Ireneusza Króla - Szefów Kuchni Unilever. Dzieci z zainteresowaniem przyglądały się jak mistrzowie patelni wykonywali wykwintne danie: kaczkę konfitowaną w sosie rodzynkowym. Na zakończenie, uczestnicy konkursu podpisali się na pamiątkowym fartuchu. W trakcie rywalizacji, wiele osób kibicowało młodym kucharzom i oglądało w internecie filmy na których przygotowują oni pyszne dania. Widząc to zainteresowanie, pani wójt wyraziła nadzieję na zorganizowanie kolejnej edycji konkursu. Może na stałe wpisze się on do kalendarza imprez w gminie Brody?
Zobacz także: Top Chef - kurczak w roli głównej (film, zdjęcia) Desery i zupy w Top Chef (filmy, zdjęcia) Na słodko i na słono (filmy, zdjęcia)
|
Poprawiony: czwartek, 16 listopada 2017 14:59 |