Wpisany przez Anna Wojciechowska, Mariusz Zawłocki
wtorek, 24 października 2017 13:11
Regionalne sałatki i ciasta królowały na dwóch ostatnich spotkaniach kulinarnych Top Chef. Młodzi kucharze po raz kolejny wykazali się znajomością smaku oraz zdolnościami manualnymi.
Kolejny etap konkursu kulinarnego poświęcony był sałatkom reionalnym. Odbył się on 10 października w Szkole Podstawowej w Brodach. Drużyny wykazały się niezwykłą organizacją pracy i precyzją w przygotowywaniu potraw. Najbardziej wymagającą i zarazem ostatnią konkurencją Top Chef były wypieki regionalne. Dużym wyzwaniem było odpowiednie wyrobienie ciasta oraz wypieczenie go w nieznanym piekarniku. Młodzież przekonała wszystkich obecnych o swojej pasji do gotowania i umiejętnościach kulinarnych. „Dla mnie to nobilitacja że mogłem uczestniczyć w konkursie, który jest podobny do tego co oglądałem w telewizji"- powiedział Kacper Serek – dziesięcioletni kucharz ze Szkoły Podstawowej w Krynkach. Finałowe spotkanie odbędzie się 10 listopada w restauracji „Oczko". Wtedy wyłonieni zostaną zwycięzcy i będą wręczone nagrody rzeczowe.
Konkurs pod nazwą "Top Chef - młodzieżowy szef kuchni" organizuje stowarzyszenie „Brody nad Kamienną" dzięki dotacji Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Świętokrzyskiej ze środków Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2014-2020.
Konkurencja: sałatka regionalna w Szkole Podstawowa w Brodach:
Konkurencja: ciasto regionalne w Szkole Podstawowa w Dziurowie:
w 1843 roku, w zakładzie metalurgicznym - tzw. pudlingarni oraz walcowni w Brodach pracowało 60 robotników? W ciągu roku przetapiano tu ok. 2 600 ton żelaza handlowego.
Informacje o plikach cookie
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...