Agnieszka Buras Kierownik Placówki Terenowej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Starachowicach oraz Marzena Bernat Wójt Gminy Brody serdecznie zapraszają na Konferencję „Bezpieczeństwo w rolnictwie", która odbędzie się dnia 14.12.2018r o godz. 11:00 w sali konferencyjnej Urzędu Gminy Brody.
Program spotkania:
11:00 – Powitanie zaproszonych gości przez kierownik PT KRUS w Starachowicach;
11:05 – Wystąpienia zaproszonych gości;
11: 15 – Prezentacja PT KRUS w Starachowicach:
- Zasady BHP w gospodarstwach rolnych - analiza wypadków na Przykładzie powiatu starachowickiego. - Starszy Specjalista Piotr Krzak;
- Wielokierunkową działalność prewencyjna KRUS na rzecz zapobiegania wypadkom przy pracy rolniczej i w gospodarstwie oraz chorobom zawodowym rolników" - Kierownik Agnieszka Buras;
- Zasady korzystania z rehabilitacji leczniczej w Centrach Rehabilitacji Rolniczej KRUS przez rolników i członków ich rodzin;
- Ubezpieczenia w rolnictwie. - Starszy Specjalista Magdalena Pawlik;
11:35 – Prezentacja Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Starachowicach
- „Czujka na straży Twojego bezpieczeństwa"- zagrożenia od tlenku węgla w gospodarstwach rolnych - mł. bryg. Marcin Nyga;
11:45 - „Rolniku- Seniorze nie daj się oszukać "- omówienie metod stosowanych przez oszustów. - KPP w Starachowicach sierż. szt. Anna Kroner, sierż szt. Emil Jaros;
12:00 - „Czyste powietrza" – wpływ na zdrowie człowieka. Zasady dofinansowania i naboru wniosków w ramach projektu „ Czyste powietrze". - Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Prezes Ryszard Śliwiński, V-ce prezes Grzegorz Socha;
12:20 – Przerwa - poczęstunek przygotowany przez KGW oraz producentów zdrowej żywności;
12:35 - Wymagania weterynaryjne odnośnie bezpieczeństwa żywności przy rolniczym handlu detalicznym i sprzedaży bezpośredniej. ASF na tle Województwa Świętokrzyskiego i całego kraju. - Powiatowy Inspektor Weterynarii – st. insp. wet. ds. bezpieczeństwa żywności - Monika Stanisławek;
12:55 - Jakość handlowa artykułów rolno- spożywczych ich oznakowanie jako element bezpieczeństwa i kontroli.
- „Znakowanie żywności krajem pochodzenia" i jego znaczenie dla polskich producentów - Europejska inicjatywa społeczna. – Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Kielcach dyr. Marcin Zawierucha
13:15 - Bezpieczeństwo żywnościowe i zdrowotne:
- Pozycja Polski w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego. Produkcja zdrowej żywności wolnej od GMO - szansą dla polskiego rolnictwa. - Agnieszka Buras Kierownik PT KRUS w Starachowicach;
13:45 – Zakończenie Konferencji.
Partnerzy:
|