Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strona Główna Ogłoszenia Ogłoszenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Starachowicach

URZĄD GMINY BRODY

herb-gb
Adres:
ul. Stanisława Staszica 3
27-230 Brody
woj. świętokrzyskie.
Telefon:
(41) 271-12-31
 fax: (41) 271-19-78
więcej
E-mail:
gmina(at)brody.info.pl
Godziny otwarcia:
Pon: 8:00 -16:00
Wt-Pt: 7:15 - 15:15
du
mp

logo-rii-jst-kolor

sip

Ogłoszenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Starachowicach PDF Drukuj Email
Wpisany przez Mariusz Zawłocki   
poniedziałek, 22 marca 2010 13:00

W dniu 09.03.201Or. weszła w życie ustawa z dnia 8 stycznia 2010r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 21, poz. 105). Ustawa ta nowelizuje m.in. zapis artykułu 63 ust 2. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.) rozszerzając listę podmiotów, dla których wystarczająca jest rejestracja działalności przez Powiatowego Inspektora Sanitarnego, bez konieczności dodatkowego zatwierdzania zakładu.

Obecnie zatwierdzenie działalności nie jest wymagane w stosunku do następujących podmiotów:

1)   działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;

2)   urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;

3)   obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;

4) gospodarstw agroturystycznych;

5) podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż l  000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;

6) aptek,    punktów    aptecznych    i    hurtowni    farmaceutycznych    określonych przepisami prawa farmaceutycznego;

7) sklepów zielarskich;

8) przedsiębiorców    prowadzących    sprzedaż    detaliczną    innych    niż    środki spożywcze  produktów  oraz wprowadzających  do  obrotu  środki spożywcze opakowane, trwale mikrobiologicznie;

9) producentów  gazów  technicznych  na  potrzeby  podmiotów  działających  na rynku spożywczym;

10)  zakładów  prowadzących  działalność  gospodarczą  w  zakresie  pośrednictwa w sprzedaży żywności  "na odległość"  (sprzedaży wysyłkowej), w tym  sprzedaży przez Internet;

11) zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu   z   żywnością   w   tym   zakładów   prowadzonych   przez   podmioty zajmujące się recyklingiem;

12) podmiotów   działających   na   rynku   spożywczym   prowadzących   produkcje pierwotną.

 

Wszystkie powyżej wymienione podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, których zakłady nie są wpisane do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, są obowiązane, w okresie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, złożyć wnioski o wpis do rejestru zakładów do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Wniosek wg określonego wzoru można pobrać ze strony internetowej PSSE w Starachowicach.

Wniosek zawiera imię, nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazw^, siedzib^ i adres wnioskodawcy, numer REGON oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot takie numery posiada, do wniosku należy załączyć kopi? wpisu do ewidencji działalności gospodarczej lub w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej lub dostaw bezpośrednich - zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw7 rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, zawierające numer identyfikacyjny. Wnioski nie są wymagane, jeżeli zakłady produkujące lub wprowadzające żywność do obrotu są objęte rejestrami prowadzonymi na podstawie art. 27a ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia lub na podstawie przepisów wcześniej obowiązujących i spełniają wymagania określone w obowiązującej ustawie.

W przypadku nowopowstalych obiektów, w tym wymagających także zatwierdzenia -podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według określonych wzorów.

W przypadku zmiany danych podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składa wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów, w formie pisemnej, według określonego wzoru, w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany.

Powyższą informację przesyłam z prośbą o jak najszersze jej rozpropagowanie wśród przedsiębiorców kontaktujących się z Waszym Urzędem.

Poprawiony: poniedziałek, 22 marca 2010 13:02
 

Czy wiesz, że...

skwkrgłazy z rezerwatu "Skały w Krynkach" powstały z osadów dolnotriasowej rzeki, a zaledwie 2 km od  od rezerwatu, znajduje się odsłonięcie skał powstałych w podobnym okresie, lecz w środowisku morskim. Zobacz