URZĄD GMINY BRODY
ul. Stanisława Staszica 3
27-230 Brody
woj. świętokrzyskie.
Wt-Pt: 7:15 - 15:15
Ogłoszenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Starachowicach |
Wpisany przez Mariusz Zawłocki |
poniedziałek, 22 marca 2010 13:00 |
W dniu 09.03.201Or. weszła w życie ustawa z dnia 8 stycznia 2010r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 21, poz. 105). Ustawa ta nowelizuje m.in. zapis artykułu 63 ust 2. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.) rozszerzając listę podmiotów, dla których wystarczająca jest rejestracja działalności przez Powiatowego Inspektora Sanitarnego, bez konieczności dodatkowego zatwierdzania zakładu. Obecnie zatwierdzenie działalności nie jest wymagane w stosunku do następujących podmiotów: 1) działalności w zakresie dostaw bezpośrednich; 2) urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności; 3) obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej; 4) gospodarstw agroturystycznych; 5) podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż l 000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina; 6) aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego; 7) sklepów zielarskich; 8) przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwale mikrobiologicznie; 9) producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym; 10) zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności "na odległość" (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet; 11) zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem; 12) podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcje pierwotną.
Wszystkie powyżej wymienione podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, których zakłady nie są wpisane do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, są obowiązane, w okresie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, złożyć wnioski o wpis do rejestru zakładów do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Wniosek wg określonego wzoru można pobrać ze strony internetowej PSSE w Starachowicach. Wniosek zawiera imię, nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazw^, siedzib^ i adres wnioskodawcy, numer REGON oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot takie numery posiada, do wniosku należy załączyć kopi? wpisu do ewidencji działalności gospodarczej lub w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej lub dostaw bezpośrednich - zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw7 rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, zawierające numer identyfikacyjny. Wnioski nie są wymagane, jeżeli zakłady produkujące lub wprowadzające żywność do obrotu są objęte rejestrami prowadzonymi na podstawie art. 27a ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia lub na podstawie przepisów wcześniej obowiązujących i spełniają wymagania określone w obowiązującej ustawie. W przypadku nowopowstalych obiektów, w tym wymagających także zatwierdzenia -podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według określonych wzorów. W przypadku zmiany danych podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składa wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów, w formie pisemnej, według określonego wzoru, w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany. Powyższą informację przesyłam z prośbą o jak najszersze jej rozpropagowanie wśród przedsiębiorców kontaktujących się z Waszym Urzędem. |
Poprawiony: poniedziałek, 22 marca 2010 13:02 |