Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strona Główna

URZĄD GMINY BRODY

herb-gb
Adres:
ul. Stanisława Staszica 3
27-230 Brody
woj. świętokrzyskie.
Telefon:
(41) 271-12-31
 fax: (41) 271-19-78
więcej
E-mail:
gmina(at)brody.info.pl
Godziny otwarcia:
Pon: 8:00 -16:00
Wt-Pt: 7:15 - 15:15
du
mp

logo-rii-jst-kolor

sip

Mistrzyni przetworów wyróżniona PDF Drukuj Email
Wpisany przez Mariusz Zawłocki   
piątek, 13 lipca 2012 11:50

mz-DSC04620minPani Halina Zawłocka ze Stykowa została wyróżniona w finale regionalnym ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2012”. Jury złożone m. in. ze znawców zdrowego żywienia nagrodziło jej ocet jabłkowy. Produkt ten można stosować do surówek a także pić leczniczo w formie rozcieńczonej i z miodem.
Finał regionalny konkursu odbył się 17 czerwca w Tokarni. Tam też komisja smakowała jej octu jabłkowego. Napój ten w ostatnim czasie przezywa renesans. Wielu ludzi odkrywa jego działanie polegające m. in. na oczyszczaniu organizmu z toksyn, ułatwianiu odchudzania i spowalnianiu starzenia się skóry. Pani Halina zachęca by pić rozcieńczony ocet np. w stanach ogólnego zmęczenia.

W tym celu przygotowuje się roztwór 2 łyżek octu jabłkowego w szklance przegotowanej wody. Można dodać łyżkę miodu. Ta mieszanina jest smaczna a przy tym bardzo zdrowa. W celach kosmetycznych, można przemywać skórę gazą nasączoną roztworem octu jabłkowego i wody w proporcji 1:5. Ocet jabłkowy robi się bardzo łatwo. Pokrojone jabłka i obierki zalewamy przegotowaną, osłodzoną wodą w proporcji 1:1.  Na 1litr wody dodać należy 8 łyżek cukru. Mieszanina musi stać od 3 do 4 tygodni – w kamiennym garnku albo w osłoniętym słoju, by światło wnikające nie przyczyniało się do rozkładania cennych substancji.  Po oddzieleniu osadu owocowego, płyn powinien trochę postać w naczyniu. Potem zlewamy go do butelek. Pani Halina przypuszcza, że dlatego jej wyrób tak spodobał się jury, bo ma wyważone proporcje i wykonany jest na bazie ekologicznych jabłek ze starych drzew, odmian szara reneta i złota reneta.

Goły:
Świeże ziemniaki utrzeć i odsączyć i wylać sok. Do suchego miąższu dodać  ziemniaków gotowanych w proporcji 1:1. Jeśli mieszanka byłaby za rzadka można dodać mąki ziemniaczanej. Z masy lepi się kulki i wrzuca do osolonej, wrzącej wody. Gotuje się je i od momentu wypłynięcia kulek na wierzch,  15 min należy trzymać je na małym ogniu. Świeże goły można podawać ze skwarkami. Bardzo smaczne są też przesmażone po wystygnięciu.

Pani Halina pochodzi z Adamowa, wraz mężem Gustawem mają dwóch dorosłych synów. Pasjonatka przetworów przez 31 lat pracowała na kolei jako dyżurna ruchu. Teraz będąc na emeryturze ma czas na swoje kulinarne pasje. Należy do zespołu „Echo” – środowiska aktywnych kobiet, które interesują się nie tylko śpiewem, ale kultywowaniem dawnych tradycji. Pani Halina lubi odnajdywać w archiwach rodzinnych stare przepisy kulinarne. Czasem udoskonala je sprawiając że trafiają we współczesne gusta. Prezentujemy jedną z jej receptur, przepis  goły - proste danie staropolskie.

 

 

 

 


Zdjęcia:

 

Poprawiony: piątek, 13 lipca 2012 12:36
 

Czy wiesz, że...

skwrnad brzegiem Zalewu Brodzkiego rozciągają się warte odwiedzenia "Skały w Rudzie". Na jednym z bloków skalnych rośnie brzoza, z korzenia której wyrastają cztery pnie. Według lokalnej tradycji każda panna, która usiądzie na tym drzewie na pewno dobrze wyjdzie za mąż. Zapraszamy do sprawdzenia tej legendy! Więcej informacji: link