URZĄD GMINY BRODY
ul. Stanisława Staszica 3
27-230 Brody
woj. świętokrzyskie.
Wt-Pt: 7:15 - 15:15
Warsztaty Kulinarne i „Żelazne korzenie" |
Wpisany przez Marzena Staryczenkow, Katarzyna Wlazłowska |
poniedziałek, 20 maja 2019 11:43 |
W dniu 16 maja uczniowie klas V – VII ze Szkoły Podstawowej w Adamowie udali się na ciekawą wycieczkę do Starachowic. Pierwszym punktem programu były warsztaty kulinarne w Pizzerii „Gruby Benek". Uczniowie poznali historię powstania pizzy, dowiedzieli się o jej rodzajach i sposobach wypiekania. Następnie każdy wykonał własnoręcznie pizzę i samodzielnie skomponował do niej dodatki. Wszyscy przekonali się, że taka pizza, zrobiona samodzielnie smakuje najlepiej. Aktywnie uczestniczyli w „wykopaliskach" archeologicznych, podczas których dowiedzieli się jak wygląda praca archeologa: wydobywanie artefaktów, oczyszczanie i katalogowanie. Ciekawą częścią „Żelaznych Korzeni" był też pokaz starożytnego hutnictwa zakończony rozbiciem pieca dymarkowego. Uczniowie z żalem opuszczali teren muzeum, gdzie historia pokazana za pomocą rekonstrukcji okazała się fascynującą przygodą.
Fot: Katarzyna Wlazłowska |
Poprawiony: poniedziałek, 20 maja 2019 12:00 |