Wpisany przez Mariusz Zawłocki, Anna Wojciechowska
środa, 19 grudnia 2018 07:19
Pani wojewoda Agata Wojtyszek wybrała gminę Brody na miejsce nagrania programu TVP Kielce "Z tego mnie nie znacie". W dniu 8 grudnia, upiekła przed kamerami swój słynny tort bezowy. Przygotowywała też potrawy regionalne wraz z wójtem gminy Brody Marzeną Bernat i paniami z Kół Gospodyń Wiejskich – „Ale Babki" ze Stykowa oraz „Echo Adamowa".
W trakcie spotkania, pani wojewoda opowiadała o swoim życiu osobistym i zawodowym oraz pokazała że świetnie sobie radzi w kuchni. Sprawnie lepiła pierogi, wraz z paniami przygotowała sałatkę warzywną, uszka z barszczem czerwonym oraz kaszok brodzki. Podczas gotowania panowała luźna i miła atmosfera mimo wielu kamer telewizyjnych. Zapraszamy do oglądania programu z udziałem pani wojewody 20 grudnia o godzinie 19.00 w TVP3 Kielce.
Przepis na kaszok brodzki:
Składniki: opakowanie kaszy gryczanej palonej serca drobiowe 1/2 kg wątróbka drobiowa 1/2 kg żołądki drobiowe kurze 1/2 kg cebula 2 szt. przyprawy (sól, pieprz, magi)
Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg. Przepisu. Serca wątróbkę i żołądki gotujemy do miękkości, następnie gotowe mielimy przez grube sitko maszynki. Pokrojoną w kostkę cebule smażymy na oleju do miękkości następie dodajemy zmielone podroby i ugotowana kaszę, doprawiamy do smaku. Wszystko razem dusimy. Podajemy z sałatką z ogórków kiszonych.