Wpisany przez Katarzyna Wlazłowska, Rajmund Gębura
poniedziałek, 04 grudnia 2017 13:25
24 listopada maluchy z klasy "0", Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Adamowie, odwiedziły piekarnię pana Dariusza Wojteczka. Właściciel oprowadził dzieci po swoim zakładzie, a nowoczesne wyposażenie piekarni zrobiło na nich duże wrażenie. Uczniowie dowiedzieli się jak przebiega proces wypieku pieczywa, począwszy od zbioru zboża, poprzez pozyskiwanie mąki aż do gotowego bochenka chleba. Następnie mogli obserwować kolejne etapy pieczenia chleba, bułek oraz słodkich rogalików. Poznali też zasady higieny obowiązujące podczas wypieku pieczywa. Miłą niespodzianką dla maluchów było to, że każdy z nich otrzymał świeżo upieczony chleb oraz bułeczkę. Dzieci były bardzo zadowolone z wycieczki, dzięki której dowiedziały się jak powstaje pieczywo, codziennie rano goszczące na ich stołach, oraz jak bardzo jest to odpowiedzialna i trudna praca. Organizatorem wycieczki była wychowawczyni klasy "0", pani Renata Ślęzak.