8 listopada, w Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w Szkole Podstawowej w Adamowie odbyła się III edycja akcji „Śniadanie daje moc". W tym dniu dzieci przyszły do szkoły z kanapkami, warzywami, owocami, sokami i innymi produktami, które składają się na zdrowy, poranny posiłek. Śniadanie poprzedziły zajęcia na temat zdrowego odżywiania.
W akcję włączyły się także klasy 0 – III wraz ze swymi wychowawczyniami: Justyną Wojciechowską, Renatą Ślęzak, Alicją Kozerą i Katarzyną Bernaciak. Uczniowie pod kierunkiem wychowawczyń nie tylko przygotowali posiłek, ale zadbali również o to, by był on ładnie podany i by podczas jedzenia zostały uwzględnione zasady higieny, takie jak umycie rąk. Uczniowie klasa II wraz ze swoją wychowawczynią, panią Katarzyną Bernaciak (szkolną koordynatorką akcji) przygotowali plakat informacyjny o zasadach zdrowego odżywiania. W klasie III natomiast dzieci mogły próbować soków wieloowocowych domowej produkcji przygotowanych przez kolegę z klasy, Mikołaja Pawłosia. W posiłku klas młodszych udział wziął także dyrektor szkoły, pan Michał Zwada, który również przygotował dla uczniów dietetyczną jajecznicę. Po zajęciach, dzieci mówiły że owoce, warzywa oraz naturalne soki są lepszei i nawet smaczniejsze od chipsów i batoników.
już w XVI wieku na rzece Kamiennej w Krynkach istniała zapora wodna? W1578r. funkcjonowały tu trzy koła wodne napędzające urządzenia hutnicze. Nie jest wykluczone, że kuźnica realizowała szereg poważnych dostaw rządowych. Za te zasługi dzierżawca zakładu - Walenty Duracz został nobilitowany do stanu szlacheckiego.
Informacje o plikach cookie
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...