Obecnie prawie wszystkie produkty sprzedawane są w opakowaniach, które po zużyciu produktu stają się odpadem. Zapobieganie powstawaniu odpadów jest najbardziej pożądaną i zdecydowanie najlepszą metodą gospodarowania. Brak odpadów oznacza brak problemów z nimi związanych. Zbieranie, transport czy unieszkodliwianie – wszystkie te metody w mniejszym lub większym stopniu wymagają nakładów finansowych, użycia energii i materiałów. Niesegregowane i niezagospodarowane śmieci, które każdy z nas wyrzuca każdego dnia, trafiają na powiększające się składowiska odpadów, co wiąże się dużymi kosztami. WEDŁUG STATYSTYK GUS, PRZECIĘTNY MIESZKANIEC WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO „PRODUKUJE" 166 KG ODPADÓW ROCZNIE! Każdy z nas, w swoim domu może podjąć działania sprzyjające ograniczeniu powstawania odpadów. Dzięki temu nasze otoczenie będzie ładniejsze, a my zaoszczędzimy na opłatach.
Kilka prostych zasad jak zmniejszyć ilość śmieci: • Kupuj tyle, ile naprawdę potrzebujesz. • Wybieraj produkty trwałe. • Wybieraj produkty w dużych opakowaniach. • Idziesz na zakupy? Weź torbę z domu – torba wielokrotnego użytku jest pojemna, wytrzymała i będzie służyć całe lata. Po zwinięciu zajmuje tak mało miejsca, że zmieści się w każdej damskiej torebce. Warto wyrobić taki nawyk szczególnie, że każda torba jednorazowa w sklepie to dodatkowy koszt i dodatkowy śmieć. Jednorazowe torebki służą nam tylko chwilę. Po powrocie do domu lądują w koszu, przyczyniając się do produkcji ogromnej ilości śmieci. • Zamiast zwykłych, jednorazowych baterii stosuj akumulatorki, które można wielokrotnie ładować. • Wybierz szklaną butelkę zwrotną zamiast butelki plastikowej (szklana butelka może być wykorzystana powtórnie nawet 15 razy, podczas gdy butelka plastikowa jest jednorazowa). Jeżeli to możliwe przyrządzaj napoje w domu na bazie wody wodociągowej. • Unikaj produktów zapakowanych w wiele warstw opakowań. • Jeśli masz przydomowy ogródek, kompostuj odpady spożywcze, które stanowią 31% wytwarzanych odpadów. Posłużą do nawożenia ogrodu. • Zwracaj uwagę na daty przydatności do spożycia. • Unikaj jednorazowych produktów np. plastikowych sztućców na grilla czy papierowych talerzyków. • Do pakowania drugiego śniadania wykorzystuj pojemniki wielokrotnego użytku. • Rzeczy używane, których już nie potrzebujesz np. meble, sprawny sprzęt AGD, ubrania, książki, zabawki, sprzęty sportowe i dla dzieci oddaj instytucjom, które przekażą je potrzebującym. • Jeżeli to możliwe ogranicz ilość zużywanego papieru: • wysyłaj korespondencję pocztą elektroniczną zamiast tradycyjnych listów, • zrezygnuj z papierowych faktur i rachunków za media i usługi oraz z tradycyjnych wyciągów bankowych na rzecz dokumentów przekazywanych w wersji elektronicznej, • jeżeli musisz coś wydrukować, to drukuj dwustronnie, • tam, gdzie możliwe wykorzystuj papier wcześniej zapisany jednostronnie. • Jeżeli możesz wymień źródło ciepła na paliwo stałe na ogrzewanie sieciowe lub gazowe. W ten sposób wyeliminujesz zarówno odpady popiołu jak również ograniczysz emisję substancji szkodliwych do środowiska. KOMPOSTOWANIE to jedna z najlepiej sprawdzonych METOD POWTÓRNEGO WYKORZYSTANIA ODPADÓW. Kompostowanie pozwala zmniejszyć o 30-50% ilość odpadów wywożonych na wysypiska. W przydomowym kompostowniku można przetworzyć nawet 300 kg odpadów w ciągu roku. Regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie gminy Brody dopuszcza prowadzenie przydomowego kompostownika. Pamiętajmy, że prawidłowo przygotowany kompost jest przyjemny w dotyku, a zapachem przypomina ściółkę leśną. Uzyskanie odpowiedniego efektu ułatwi stosowanie dziesięciu podstawowych zasad kompostowania: • kompostownik powinien być dostosowany wielkością do potrzeb gospodarstwa domowego • pojemnik należy umieścić bezpośrednio na naturalnym podłożu, aby umożliwić dostęp do odpadów mikroorganizmom żyjącym w glebie i przyspieszającym naturalne procesy rozkładu materii. Taki pojemnik można zbudować z kamieni, cegieł, drewna lub wykorzystać plastikowe pojemniki z polietylenu o wysokiej gęstości, dzięki którym kompostownik jest mrozoodporny • jeśli to możliwe, kompostownik powinien stać w zacienionej część ogrodu • nie wszystkie odpady organiczne nadają się na kompost, trzeba je więc segregować • im bardziej rozdrobnione odpady, tym szybciej ulegają rozkładowi • ważne jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności pryzmy kompostowej. Jeśli jest zbyt mokra i zaczyna wydzielać nieprzyjemny zapach, należy do niej dodać odpady wchłaniające wodę, np. tekturowe wytłoczki po jajkach albo papier gazetowy zgnieciony w kulki • w celu przyspieszenia procesu rozkładu można przesypywać kolejne warstwy odpadów zwykłą ziemią ogrodową • dodana do kompostownika szczepionka bakteryjna, dostępna w sklepach ogrodniczych, zabezpieczy kompost przed nieprzyjemnym zapachem i dodatkowo przyspieszy proces rozkładu, • raz na dwa tygodnie należy wymieszać zawartość kompostownika, żeby umożliwić dopływ powietrza do wszystkich warstw. Proces rozkładu z udziałem tlenu, w przeciwieństwie do beztlenowego gnicia, przebiega bez wydzielania nieprzyjemnego zapachu • po dodaniu kolejnej porcji odpadów dobrze jest przykryć kompostownik (np. matą słomianą lub workiem z juty), aby nie tracił wilgoci i ciepła
Czas oczekiwania na efekty to około 5-6 miesięcy. Jeśli kompostownik zostanie założony na wiosnę, to jesienią pierwsza porcja kompostu powinna być gotowa! |